vineri, 30 noiembrie 2018

Centura de siguranta. Cine nu trebuie sa poarte centura de siguranta?


OUG nr. 195/2002 stabileste ca soferul si pasagerii dintr-un autovehicul sunt obligati sa poarte centura de siguranta, altfel riscand amendarea. Cum punctul de amenda a ramas la 145 de lei, intelegem ca amenda minima pe care o poti primi pentru lipsa centurii este de 290 de lei.
Chiar si asa, Regulamentul de aplicare a Codului Rutier prevede si cine nu trebuie sa poarte centura de siguranta:
  • soferii care stationeaza;
  • cei care executa manevra de mers inapoi;
  • femeile gravide (in stare vizibila de graviditate);
  • conducatorii de autoturisme care executa servicii de transport public de persoane, in regim de taxi, cand transporta pasageri;
  • instructorii auto, pe timpul pregatirii practice a persoanelor care invata sa conduca un autovehicul pe drumurile publice sau examinatorul din cadrul autoritatii competente in timpul desfasurarii probelor practice ale examenului pentru obtinerea permisului de conducere;
  • persoanele care au certificat medical in care sa fie mentionata afectiunea care contraindica purtarea centurii de siguranta (adica din pricina careia nu e indicat sa o poarte) - ele trebuie sa aiba asupra lor certificatul respectiv si sa fie vizibila pe acesta data de valabilitate.
Atentie! Codul Rutier ne arata ca amenda pentru nepurtarea centurii este de 2-3 puncte de penalizare, asadar amenda maxima poate fi de 435 lei.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu