miercuri, 8 martie 2017

Legislatie. Kitul pentru situatii de urgenta



Recent asistam la o isterie generala cu privire la echipamentele pentru situatii de urgenta
Aceasta a provocat numeroase controverse si opinii contradictorii fapt pentru care dorim sa clarificam, prin extrase din lege, care sunt obligatiile noastre.

OUG 195
Articolul 8
Pentru a fi conduse pe drumurile publice, fiecare autovehicul, tractor agricol sau forestier si tramvai trebuie sa fie dotat cu trusa medicala de prim ajutor, doua triunghiuri reflectorizante si un stingator de incendiu,
omologate.  
                                                                                                                
 Articolul 35
(6) Conducatorii autovehiculelor si tractoarelor agricole sau forestiere cu masa maxima autorizata mai mare de 3,5 tone sunt obligati sa poarte echipament de protectie-avertizare fluorescent-reflectorizant atunci cand executa interventii la vehiculul care se afla pe partea carosabila a drumului public.


Reglementarea termenului de valabilitate si calitatea trusei medicale

Ordin nr. 987/2007
din 04/06/2007  Art. 1. - Se aproba continutul minim al trusei sanitare auto, prevazut in anexa care face parte integranta din prezentul ordin.
   Art. 2. - (1) Ambalajul trusei sanitare auto trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
   a) sa asigure o etanseitate corespunzatoare pentru protejarea continutului fata de praf, umezeala, carburanti si uleiuri, printr-un sistem de inchidere ferm;
   b) sa fie dimensionata corespunzator, in vederea depozitarii si asigurarii integritatii componentelor din continutul trusei sanitare auto.
   (2) Eticheta trusei sanitare auto trebuie sa contina denumirea produsului, denumirea si adresa producatorului si denumirea si adresa persoanei responsabile de introducerea produsului pe piata, dupa caz.
   (3) Dispozitivele medicale din componenta trusei sanitare auto trebuie sa indeplineasca cerintele aplicabile din Hotararea Guvernului nr. 911/2005 privind stabilirea conditiilor de introducere pe piata si de punere in functiune a dispozitivelor medicale.
   Art. 3. - Producatorii cu sediul in Romania care fabrica si introduc pe piata truse sanitare auto se inregistreaza la Ministerul Sanatatii Publice potrivit art. 31 din Hotararea Guvernului nr. 911/2005.  Art. 4. - Prevederile art. 1 nu sunt aplicabile truselor sanitare auto legal fabricate si/sau comercializate intr-un alt stat membru al Uniunii Europene sau care sunt fabricate in mod legal intr-un stat semnatar al Acordului privind Spatiul Economic European si care furnizeaza un nivel de protectie echivalent cu cel prevazut de prezentul ordin.
   Art. 5. - Trusele sanitare auto inregistrate la Ministerul Sanatatii Publice pana la data intrarii in vigoare a prezentului ordin pot fi comercializate pana la expirarea Certificatului de inregistrare a dispozitivelor medicale emis de Ministerul Sanatatii Publice.
   Art. 6. - La expirarea termenului de valabilitate al componentelor trusei sanitare auto, acestea pot fi inlocuite de utilizator cu produse cu aceleasi caracteristici, introduse pe piata cu respectarea cerintelor prevazute de Hotararea Guvernului nr. 911/2005.


Amenzi

Art. 100 

Constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda prevazuta in clasa a II-a (4-5 pc de amenda, 580-725lei) de sanctiuni urmatoarele fapte savarsite de persoane fizice:

13. conducerea unui autovehicul care nu este dotat cu trusa medicala, triunghiuri reflectorizante si stingator pentru incendii, omologate.


In ceea ce priveste Cartea de salvare nu exista un articol de lege oficial.

Mai jos regasiti declaratia a dl Comisar Sef Daniel Fătu, de la serviciul rutier al Politiei Municipiului Focsani:
"Cartea de salvare este un proiect al ACR prin care se face recomandarea soferilor de a detine un exemplar pentru autoturismul utilizat. Detinearea Cartii de salvare nu este stipulata in legislatia actuala!
Mai mult, la nivelul Judetului Vrancea nu a existat o campanie de verificare a kitului de siguranta. In urma controalelor de rutina, neconformitatea kitului de siguranta a fost sanctionata doar cu avertismente"





2 comentarii:

  1. Se specifica undeva de amenda celor ce conduc cu parti componente ale trusei expirate sau cu extinctorul neverificat la timp (expirat)?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dupa cum prevede in lege ...se spune sa fie omologate, prin asta se subintelege catrebuie sa indeplineasca prevederile Ordinului 987 din 2007. Deci trebuie sa fie in termen de garantie.

      Ștergere