DEPASIREA – este manevra prin care conducatorul unui vehicul il devanseaza pe un altul , aflat in mers sau imobilizat , daca prin aceasta se trece peste axul longitudinal al drumului sau peste marcajul de separare a sensurilor de circulatie. Depasirea se efectueaza de regula , pe partea stanga in sensul de mers .
EXCEPTII - vehiculele ai caror conducatori au semnalizat si s-au incadrat corespunzator schimbarii directiei de deplasare spre stanga si a tramvaielor , care se depasesc pe partea dreapta .
TRAMVAIELE aflate in mers pot fi depasite si pe partea stanga:
- cand drumul este cu sens unic
- cand intre sina din dreapta si marginea drumului nu exista spatiu suficient pentru depasire
Amenzi:
Art. 100 (3) Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda prevazuta în
clasa a II-a de sanctiuni (4-5 puncte) si cu aplicarea sanctiunii contraventionale
complementare a suspendarii exercitarii dreptului de a conduce pentru o
perioada de 30 de zile savârsirea de catre conducatorul de
autovehicul sau tramvai a urmatoarelor fapte:
e) nerespectarea regulilor privind depasirea;
Intentia conducatorilor de autovehicule de a depasi se semnalizeaza prin punerea in functiune a luminii intermitente a semnalizatoarelor cu cel putin 50 m in localitati si 100 m in afara localitatilor inainte de efecuarea manevrei .
1 . Obligatiile celui care executa depasirea :
- sa se asigure ca cel care il urmeaza sau il precede nu a semnalizat intentia inceperii unei manevre similare si ca poate depasi fara a pune in pericol sau stanjeni circulatia din sens opus
- sa semnalizeze intentia de efectuare a depasirii
- sa pastreze in timpul depasirii o distanta laterala suficienta fata de vehiculul depasit
- sa reintre pe banda de circulatie initiala , dupa ce s-a asigurat ca poate efectua aceasta manevra in conditii de siguranta pentru vehiculul depasit si ceilalti participanti la trafic
2 . Obligatiile celui depasit:
- sa nu mareasca viteza de deplasare
- sa circule cat mai aproape de marginea din dreapta a partii carosabile
STATIILE MIJLOACELOR DE TRANSPORT PUBLIC DE PERSOANE
1 . Statiile de tramvai cu refugiu pentru pietoni :
- se poate depasi tramvaiul oprit in statie
- se reduce viteza de deplasare daca tramvaiul se afla oprit in statie
- nu se semnalizeaza intentia de depasire a tramvaiului daca nu se schimba directia de deplasare
2 . Statiile de tramvai fara refugiu pentru pietoni :
-se opreste in ordinea sosirii , in spatele tramvaiului oprit in statie
-se reia deplasarea numai dupa ce usile tramvaiului au fost inchise
3 . Statiile de autobuze si troleibuze din serviciul de transport public de persoane :
- se reduce viteza de deplasare daca un mijloc de transport in comun se afla in statie
- la apropierea de o statie de autobuz sau troleibuz prevazuta cu alveola (refugiu ) , din care conducatorul unui astfel de vehicul semnalizeaza intentia de a iesi , conducatorul de autovehicul care circula pe banda de langa acostament sau bordura este obligat sa reduca viteza si la nevoie , sa opreasca pentru a-i permite reintrarea in trafic .
SITUATII IN CARE DEPASIREA ESTE INTERZISA
1.In intersectii cu circulatie nedirijata prin mijloace de semnalizare rutiera ori de catre politisti :
Conducatorilor de vehicule le este interzisa depasirea in aceste intersectii deoarece sunt obligati sa circule cu viteza redusa pentru a putea acorda prioritate de dreapta , iar pentru efectuarea depasirii , viteza ar trebui marita , situatie ce nu ar putea permite o buna asigurare deoarece vehiculul depasit ar impiedica vizibilitatea vehiculului aflat in depasire .
2 . In apropierea varfurilor de rampa , cand vizibilitatea este redusa sub 50 m :
La apropierea de varful rampei manevra se interzice datorita imposibilitatii asigurarii referitoare la vehiculele care circula din sens opus aflate de cealalta parte a varfului .
3 . In curbe si in orice alte locuri unde vizibilitatea este redusa sub 50 m :
Depasirea in asemenea locuri periculoase unde vizibilitatea este redusa constituie o manevra riscanta , datorita neobservarii la timp a vehiculelor care se apropie din sens opus .
4 . Pe pasaje denivelate , pe poduri , sub poduri si in tuneluri . Prin exceptie , pot fi depasite in aceste locuri vehiculele cu tractiune animala , motocicletele , ciclomotoarele si bicicletele daca lungimea segmentului de vizibilitate este mai mare de 20 m , iar latimea drumului de cel putin 7 m :
Datorita spatiului lateral mic manevra nu s-ar efectua in conditii de siguranta , fapt pentru care legea obliga la reducerea vitezei pe poduri , sub poduri sau in tuneluri .
5 . Pe treceri pentru pietoni semnalizate prin indicatoare si marcaje :
La trecerile pentru pietoni conducatorii de vehicule au obligatia sa reduca viteza , ori efectuarea depasirii impune sporirea vitezei , situatii care de foarte multe ori face imposibila oprirea in vederea acordarii prioritatii pietonilor angajati in traversare .
6. Pe treceri la nivel cu calea ferata curenta si la mai putin de 50 m de acestea :
Interdictiile depasirii in aceasta situatie se justifica prin necesitatea observarii aparitiei trenului in timp util , pentru a putea opri in deplina siguranta .
7. In statii de tramvai , atunci cand acesta este oprit , iar statia nu este prevazuta cu refugiu pentru pietoni :
Interdictia se refera la statiile care nu sunt prevazute cu loc de refugiu pentru pietoni , datorita pericolului pe care il reprezinta pietonii care traverseaza de pe trotuar pentru a se urca in tramvai si invers .
8. In zona de actiune a indicatorului “DEPASIREA INTERZISA’’ :
Interzicerea depasirii pe asemenea sectoare de drum pot fi determinate de anumite conditii deosebite pe care le reprezinta drumul ca ; efectuarea unor lucrari , latime limitata , vizibiliate redusa in zona respectiva etc.
9. Cand pentru efectuarea manevrei se trece efectiv peste marcajul continuu , simplu sau dublu , care desparte sensurile de mers , iar autovehiculele circula pe contra sens .
Aceasta depasire este interzisa chiar daca din sens opus nu circula nici un vehicul , deoarece revenirea pe partea dreapta este greoaie si din fata pot aparea in orice moment vehicule .
10. In situatia cand din sens opus se apropie un alt vehicul al carui conducator este obligat sa efectueze manevre de evitare pentru a nu intra in coliziune .
Conducatorilor de vehicule le este interzis sa efectueze depasirea daca conducatorul vehiculului care circula din sens opus este nevoit sa franeze sau sa efectueze vreo manevra de evitare pentru a nu intra in coliziune .
11 . In locul unde s-a format o coloana de vehicule in asteptare , daca prin aceasta se intra pe sensul opus de circulatie :
Depasirea este interzisa in aceste locuri deoarece aparitia unui vehicul din sens opus ar duce la blocarea circulatiei sau producerea unui accident .
Se interzice depasirea coloanei oficiale asigurate , inainte si in urma , cu echipaje ale politiei :
-conducatorii de vehicule pot depasii coloana numai daca li se semnalizeaza aceasta manevra de catre conducatorul coloane.
sursa: legislatiarutiera.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu