miercuri, 1 aprilie 2015

Sfaturi pentru soferi - Geamuri aburite

Atat pe perioada iernii cat si pe timp polios, dupa ce masina s-a racit complet, de regula dimineata, diferenta de temperatura care se creeaza la urcarea in masina, din cauza pornirii motorului cat si a caldurii degajate de corpul uman, in contradictie cu temperatura scazuta de afara, creeaza condens care se materializeaza in aburirea geamurilor.



Fenomenul nu poate fi evitat 100%, drept pentru care va facem cateva recomandari pentru a evita timpul pierdut cu curatarea geamurilor.

Masinile de generatie noua au un sistem automat de dezaburire, dar chiar si pentru acest lucru este nevoie de timp. Cel mai bine este ca sistemul de ventilatie al masinii, sa fie pornit in pozitia de circulare a aerului din exterior spre interior. Si asta pentru ca acest sistem prezent chiar si pe masinile de generatie mai veche poate face ca aerul sa circule doar in interiorul masinii. Daca acest lucru se intampla, aerul din masina este incarcat cu vapori, iar aburirea nu va disparea curand.

Sunt unii soferi care folosesc inca prosopul pentru “dezaburirea” geamurilor, un lucru total gresit, si asta pentru ca sistemul de introducere a aerului cald in habitaclu, intotdeauna aduce cu el impuritati care sunt depozitate pe suprafata interioara a geamului, iar la folosirea carpei nu facem altceva decat sa intindem aceste impuritati pe intreaga suprafata a geamului si sa reducem vizibilitatea.

In comert se gasesc servetele umede speciale pentru stergerea geamurilor masinilor. Acestea, pe langa calitatea de curatare a geamului de impuritati, au si un efect impotriva aburirii. Astfel, folosind acest tip de servetele, vom constata faptul ca dezaburirea parbrizului dimineata, se va face intr-un timp mult mai scurt si asta pentru ca aburii nu se mai depun la fel de mult ca inainte pe geam.
Combinand servetelele umede cu circulatia aerului in habitaclu folosind doar aerul din exterior, dezaburirea parbrizului nu va mai reprezenta o problema pentru sofer.

Pentru luneta exista rezistenta electrica care isi face treaba foarte bine, atunci cand functioneaza. Dar este de preferat ca si luneta sa fie stearsa cu servetelele umede, ca de altfel si toate celelalte geamuri.

Un comentariu:

  1. Pentru a preveni geamuri fumurii incercati sa le dati pe interior cu gel de ras, apoi stergeti excesul pentru ca geamul sa fie clar si curat. La mine functioneaza acest truc, masina mea neavand decat dezaburire pe baza de aer, iarna durata de dezaburire fiind de aprox 15 minute....de altfel evitati sa stergeti mai ales parbrizul cu mana sau cu prosop deoarece mainile contin uleiuri caracteristice pielii si vom "spoi" geamul, acesta fiind si cazul prosopului. In cel mai rau caz folositi o racleta cu lama din cauciuc moale pentru curatarea geamului insa daca geamul este foarte aburit aveti grija cand folositi racleta ca va curge extrem de multa apa.... toamna asta am reusit intr-o dimineata sa umplu un pahar mic de apa doar prin stergerea parbrizului aburit! O alta idee ar fi in caz ca va grabiti etc sa expirati pe nas in jos si sa deschideti ambele geamuri din fata macar 2-3 degete grosime deoarece aerul proaspat de afara tine parbrizul sa abureasca in schimb s-ar putea ca oglinzile retrovizoare sa fie aburite de aerul cald ce iese din masina. De asemenea foarte important este ca pentru o dezaburire mai rapida si mai eficienta sa curatati parbrizul si celelalte geamuri, sa fie uscate. Apa sau gheata vor ingreuna procesul de dezaburire. In cazul in care dimineata spre exemplu aveti copii de dus la scoala asteptati pana se face cald in masina pentru a avea si geamurile clare plus ca daca va creste numarul de persoane din masina geamurile se vor aburi si mai tare in cazul in care masina este rece.

    RăspundețiȘtergere